25 de desembre del 2009

Competències digitals del mestre

Les competències digitals avui dia formen part de tota formació per a exercir d'educador. Com a competència digital entenem tot allò que facilita diverses formes del procés d'ensenyament i aprenentatge en tots els àmbits educatius (educació infantil, l'educació primària, l'educació secundària obligatòria...) A més, el procés d'adquisició de les mateixes s'anomena alfabetització digital.
En els Graus de Mestre, a més d'adquirir l'esmentat anteriorment es necessita una aprofundització de competències específiques de caire didàctic que habilitin el mestre per utilitzar la tecnologia per ensenyar i ajudar a aprendre e conèixer. Amb tot, cal tenir en compte que l'educador hauràs d'estar sempre informat de les noves aparicions de recursos tecnològics i les seves funcions.
Entre tots els documents de referència que actulament s'estan publicant se'n destaquen dos: l'UNESCO's ICT Competency Standards for Teachers (Normes UNESCO sobre Competències en TIC per a Docents) i el National Educational Technology Standards for Students i el National Educational Technology Standards for Teachers (Normes Nacionals (EEUU) sobre Tecnologia Educativa per a Docents i Normes Nacionals (EEUU) sobre Tecnologia Educativa per a Estudiants) publicats per la International Society for Technology in Education (ISTE).

Per finalitzar l'entrada voldria destacar les competències que s'han treballat a classe. Competències com ara l'ús de navegadors, ja sigui l'Explorer de windows com el Google Chrome o el Firefox Mozilla, recomenant especialment aquest últim. També em treballat amb eines de caràcter col·laboratiu com els wikis o el Google Docs. Hem après a editar i treballar amb imatge, àudio i vídeo, a ajudar-nos de altres portals educatius com ara el xtec, l'edu365 o el Jclic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada